Logotyp

Objektivitet (korruption, jäv, bisyssla)

Efter ett seminarium hamnar du i ett samtal med en representant för ett företag som arbetar inom den bransch som kommunen arbetar nära. Lite senare under dagen skickar personen en kontaktförfrågan på Facebook.

Reflektionsfrågor

  • Hur skulle du resonera och agera i den här situationen? Varför?
  • Vad tycker du är ok att ägna sig åt på sociala medier?
  • Är det skillnad på olika sociala medier?
  • Hur öppen bör man vara med vem man är vän med eller följer på sociala medier?
  • Vad bör du berätta för din chef?
  • Vilka eventuella risker respektive fördelar ser du med att ha många kontakter med personer utanför din arbetsplats via sociala medier?

Vägledning

Sociala medier blir en allt viktigare plattform för att kommunicera olika budskap kopplade till Skellefteå kommun, det är därför positivt att vi har aktiva medarbetare i alla plattformar. Det kan dock vara känsligt att vara vän med eller följa företrädare till bolag, intresseorganisationer eller liknade i sociala medier. Det skulle kunna innebära att det i framtiden kan uppkomma en jävssituation.

När du agerar på sociala medier, som inte är tydligt kopplade till din profession, är det viktigt att det inte verkar som om du företräder Skellefteå kommun eller använder din yrkesroll privat. Om du som medarbetare får förfrågningar på sociala medier som känns tveksamma, kontakta chef eller någon annan som kan bedöma om det är olämpligt att acceptera förfrågan.


Krister och Patrick är arbetskamrater och nära vänner sedan länge. De träffas regelbundet utanför arbetstid. Ibland äter de även middagar och hittar på aktiviteter tillsammans med sina respektive familjer.

Varken Krister eller Patrick ser det här som ett problem men nu ska Krister handlägga en ansökan om ett tillstånd och det är Patricks fru som ansöker om tillståndet?

Reflektionsfrågor

  • Hur bör Krister resonera här?
  • Han är nära vän och arbetskamrat med Patrick men det är ju inte hans utan hans frus ärende han skall handlägga. Spelar det någon roll?
  • Å andra sidan umgås familjerna privat? Påverkar det situationen?
  • Vilket stöd behöver Krister i den här frågan?
  • Hur skulle du agera om du var i Kristers situation?

Vägledning

Här finns ett partsintresse hos Krister genom den nära relationen med Patrik. Detta partsintresse gäller även gentemot övriga personer i Patriks familj. Familjerna umgås regelbundet vilket förstärker partsintresset mellan Krister som handläggare av ärendet och Patriks familj. Här kolliderar detta intresse med kravet på Kristers opartiskhet och kan påverka Kristers förmåga att hantera ärendet sakligt. En förutsättning för objektiva bedömningar i ett ärende är att ärendet handläggs av personer vilkas opartiskhet inte kan ifrågasättas.

Här skall Krister ta upp sitt dilemma med sin chef och redogöra för den jävssituation som föreligger.

Emma har ett samtal med Therese som arbetar som HR-specialist på förvaltningen. Emma som är i slutet av ett ettårigt vikariat har gjort ett mycket bra jobb och skulle gärna vilja söka en fast tjänst när Daniel som hon vikarierat för kommer tillbaka efter sin föräldraledighet. Emma hoppas att det finns en sådan tjänst att söka.

Efter samtalet med Emma har Therese möte med avdelningschefen Lars. Han menar att det finns behov av förstärkning och att det kommer att bli en fast tjänst. Lars kommer att tillsätta tjänsten så snart som möjligt. Therese tänker direkt på Emma men Lars förklarar att han redan har en kandidat och att han bara behöver hjälp med formalia.

Lars berättar att han tänker anställa Sara, hans brorsdotter, som precis har blivit klar med sin examen. Therese tycker att Emma skulle vara bättre lämpad för tjänsten och ger rådet till Lars att annonsera ut tjänsten för att ge Emma möjlighet att söka. Lars säger med ganska hård röst att han som erfaren chef vet bättre och att ingen från HR ska ha åsikter om vem han anställer. ”Se till att ha samverkansprotokollet och anställningsunderlaget i ordning till imorgon bitti, så skriver jag på” säger Lars innan han reser sig och lämnar rummet.

Reflektionsfrågor

  • Vad är problematiskt med den här situationen? Varför?
  • Vad skulle du göra om du var Therese ?
  • Vad skulle det kunna leda till?

Vägledning

En förutsättning för objektiv bedömning av ärenden som handläggs inom kommunen är att de handläggs av personer vilkas opartiskhet inte kan ifrågasättas. Denna grundläggande princip är inskriven i en av våra grundlagar och gäller all ärendehantering inom kommunen.

Här har avdelningschefen Lars varit i högsta grad involverad i ett anställningsförfarande där en av de sökande är hans brorsdotter. Lagreglerna om jäv innebär bland annat att Lars inte på något sätt får delta vid handläggningen av ärendet eftersom han är närstående med den som är aktuell för tjänsten. Det rör sig därför om ett klart fall av jäv. Lars borde överhuvudtaget inte ha vidtagit någon åtgärd i ärendet. Här har ju Lars både handlagt ärendet och beslutat i det.

Jari arbetar med tillsynsärenden inom miljökontoret. Han är också engagerad i miljöskyddsfrågor på fritiden och medlem i den lokala naturskyddsföreningen. Ett bolag har uppfört lokaler för tillverkning av komponenter till gruvnäringen nära området där Jari har sitt fritidshus. Jari och hans grannar är inte så förtjusta i den nya verksamheten eftersom det finns viktiga naturvärden inom området som de anser bör skyddas. Nu har Jari fått i uppdrag att handlägga ett ärende som rör tillsyn av den nya verksamheten intill fritidshusområdet.

Reflektionsfrågor

  • Vad är problematiskt med den här situationen? Varför?
  • Vad skulle du göra om du hamnade i en liknande situation?

Vägledning

Jari kan handlägga ärendet även om han har ett allmänt naturvårdsintresse som han ägnar en del av sin fritid åt. Men i det här fallet har han även ett speciellt eget intresse eftersom han har ett fritidshus nära området för tillsynsärendet. Därför är det inte lämpligt att han handlägger det här ärendet.

Erik arbetar med tillsyn av vissa tekniska anordningar på fastigheter. Han trivs bra och har ett stort intresse för jobbet. Därför har han startat en egen firma inom samma område som han jobbar med på sin fritid. På en enhetsträff med kollegor och chef kommer Eriks firma på tal. Chefen har hört att Erik startat en firma med samma inriktning som Erik arbetar med på kommunen. Chefen upplyser Erik om att han borde ha redovisat sin bisyssla för arbetsgivaren.

Erik blir irriterad och tycker inte det är rimligt att chefen rotar i vad han gör på fritiden. Inte så länge han sköter sina arbetsuppgifter och chefen är nöjd med hans arbetsinsats.

Reflektionsfrågor

  • Vad ser du som problematiskt i den här situationen?
  • Vilka bisysslor skulle kunna vara ett problem i vår verksamhet?

Vägledning
Bisyssla regleras i Allmänna Bestämmelser 8 § och i 7 § Lag om offentlig anställning. Medarbetare är skyldig att anmäla bisyssla och lämna de uppgifter som chef behöver för att kunna bedöma bisysslan. Innan medarbetaren kan åta sig eller ha kvar en pågående bisyssla ska chef pröva/bedöma om bisysslan är förenlig med medarbetarens uppdrag.

Eriks bisyssla är problematisk av flera orsaker. Då Erik har en bisyssla som innebär att han gör samma sak som på arbetet kan den vara konkurrerande, arbetshindrande men också förtroendeförbrukande, både mot arbetsgivaren och kommunens invånare. I det här fallet kan chef förbjuda bisysslan då den är olämplig utifrån flera perspektiv.

Skriv ut innehållet

Sidinformation

Senast uppdaterad: 2024-03-05
Publicerad: 2020-12-09