Logotyp

Demokrati

Kim jobbar inom hemtjänsten och är upprörd över att det inte fattas något beslut om att bygga ett nytt omsorgsboende trots att kommunens ambition är att växa. Politiker och högre tjänstemän bedömer att det saknas resurser. Kim tycker inte att argumentet håller. Han pratar vitt och brett med sina kunder om hur svag ledningen och politikerna är som inte bara gör slag i saken och bygger. Hur svårt kan det vara? Det fattar väl alla människor att det kommer att finnas ett stort behov av platser inom bara ett par år.

Reflektionsfrågor

  • Vilka problem ser du med Kims beteende?
  • I vilka forum eller sammanhang är det ok att utrycka sina personliga åsikter?

Vägledning

Det som kan hända är att det skapar oro hos kunder och deras anhöriga. Kim har dock all rätt att uttrycka sina åsikter, hans yttrandefrihet regleras i våra grundlagar och som offentlig anställd har han rätt att uttrycka sin åsikt i samtal, på möten både internt i organisationen och externt. Han kan även skriva insändare och debattartiklar och driva opinion i frågan.

När det väl är fattat ett politiskt beslut måste han följa beslutet men han kan fortfarande säga vad han tycker om beslutet om han är missnöjd.

Henrik är rektor på en grundskola. I sin medarbetargrupp har han bland annat Eva som är lärare. Eva är väldigt frispråkig med vad hon anser om politikens och chefs beslut, och har ibland en förmåga att ”ta över” dialogen på till exempel arbetsplatsträffar. Henrik är rädd att det inte lämnar utrymme för alla att höras, och han är osäker hur mycket vikt han egentligen ska lägga vid Evas uttalanden då de övriga på skolan inte hörs lika mycket. Dessutom gör det honom osäker i sin roll som chef att bli ifrågasatt utan möjlighet till konstruktiv dialog.

Reflektionsfrågor

  • Hur kan Henrik kommunicera med Eva för att lyfta det han ser som ett bekymmer för dialogen på arbetsplatsen?
  • Hur bör Henrik hantera Eva i den öppna dialogen med arbetskamraterna; avfärda eller ge utrymme?
  • Var går gränsen för vad som är ”okej” att säga till sin chef, både inför kollegor och i enrum?
  • Hur och på vilket sätt kan Evas talutrymme på APT ev. påverka övriga kollegors förutsättningar att komma till tals?

Vägledning

Henrik skulle kunna börja med att ha ett enskilt samtal med Eva där de pratar om att hennes agerande kan göra att hennes kollegor inte vågar säga vad de tycker. Han kan också förklara att det är bra att Eva säger vad hon tycker och tänker men att hon kanske inte ska “ta över“ utan ibland låta andra komma till tals först. Det handlar om att behandla varandra med respekt och låta alla få utrymme.

Om samtalet inte får någon effekt kan Henrik på nästa arbetsplatsträff på ett vänligt sätt flytta fokus genom att säga “Nu ska vi höra vad ni andra tycker i den här frågan”.

Det är viktigt att Henrik håller en professionell och trevlig ton i samtalen med Eva så att hon inte upplever att han försöker hindra henne att säga vad hon tycker och tänker. Syftet är att låta de andra på skolan också få göra sina röster hörda.

Alla har rätt att tycka och säga vad man tycker om sin chef, men man får som medarbetare inte vara kränkande eller använda uttryck som kan diskriminera varken chef, kollegor, samarbetspartners, kunder, elever eller brukare.

Skriv ut innehållet

Sidinformation

Senast uppdaterad: 2024-03-05
Publicerad: 2020-12-09