Logotyp

Frågor och svar - etiska principer - etiska principer

Här har vi samlat ett antal frågor och svar om Skellefteå kommuns etiska principer. Om du har andra frågor och funderingar om dessa kan du skicka dem till fragaexperten@skelleftea.se. I takt med att fler frågor kommer in och besvaras publiceras de på den här sidan.

Om du upptäcker oegentligheter inom kommunen så ska du agera. Du kan berätta för din chef, någon annan i ledande befattning eller din fackliga företrädare. Du kan också använda Skellefteå kommuns visselblåsarfunktion. Länk till annan webbplats.

Varje medborgare har rätt till yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet. Det gäller också dig som kommunanställd. Du har dessutom meddelarfrihet, som är ett särskilt skydd mot efterforskning och repressalier. Offentlighetsprincipen innebär att alla ska ha rätt till insyn för att kritiskt kunna granska dig och kommunen.

I Sverige står det alla fritt att vädra sina tankar, känslor och åsikter utan ingrepp från några myndigheter. Yttrandefriheten gäller både muntliga och skriftliga meddelanden och bilder. Men yttrandefriheten är inte absolut, det du säger får till exempel inte vara förtal eller hets mot folkgrupp.

Det finns tillfällen när din yttrandefrihet kan krocka med andra delar av de etiska principerna. Men det är ytterst sällan som din arbetsgivare kan vidta åtgärder mot dig när du utnyttjar dina grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

Meddelarskyddet ger ett särskilt skydd för dig som använder din yttrandefrihet till att berätta om saker som händer i din verksamhet. Skyddet består av flera delar; meddelarfriheten, rätten till anonymitet, efterforskningsförbudet och repressalieförbudet.

Meddelarfriheten innebär att det är fritt att lämna uppgifter i vilket ämne som helst för publicering i tryckt skrift eller i andra media. Det är bara när du vänder dig till någon med ett journalistiskt syfte som meddelarfriheten gäller. När du själv skriver något, till exempel i sociala medier, omfattas du inte av reglerna.

För att en bisyssla ska klassas som otillåten ska den vara förtroendeskadlig, arbetshindrande eller konkurrerande. Förtroendeskadliga bisysslor är förbjudna enligt lag, medan arbetshindrande och konkurrerande bisysslor regleras i kollektivavtal. Reglerna om bisysslor syftar till att hindra att privata intressen kolliderar med offentliga på ett sådant sätt att det äventyrar allmänhetens förtroende för det offentliga. Det räcker att det uppkommer en risk för att allmänheten ifrågasätter din eller kommunens objektivitet för att en förtroendeskadlig bisyssla ska vara otillåten.

Reglerna om jäv är till både för den enskilde som påverkas av beslutet och för dig som är kommunanställd. De fungerar som en garanti för medborgarna att kommunen inte missbrukar sin makt.

Jäv uppstår om handläggningen av ett ärende sker på ett sätt som kan påverka myndighetens beslut i ärendet om:

  • du eller någon närstående kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
  • du eller någon närstående är eller har varit ombud för en part i ärendet eller för någon annan som kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
  • du har medverkat i den slutliga handläggningen av ett ärende och till följd av detta redan har tagit ställning till frågor som kommunen ska pröva i egenskap av överordnad instans, eller
  • det finns någon annan särskild omständighet som gör att din opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas.

Om du befinner dig i en situation i ditt arbete som skulle kunna vara jäv ska du självmant meddela detta, normalt till din chef. Är du tveksam om jäv föreligger bör du diskutera frågan med din chef.

Det kan finnas omständigheter som helt enkelt inte ”känns bra” och som därför kan ifrågasättas. I dessa fall bör en försiktighetsprincip tillämpas. Försiktighetsprincipen innebär att det är bäst att avstå från att delta i hanteringen av ärendet även om det inte är fråga om jäv i lagens mening eftersom man då inte riskerar att skada myndighetens trovärdighet.

Prata med din närmaste chef. Du kan också använda kommunens visselblåsarfunktion Länk till annan webbplats..

Sidinformation

Senast uppdaterad: 2023-12-08
Publicerad: 2021-03-05