Logotyp

Arbetsgivarpolicy

Arbetsgivarpolicyn gäller alla medarbetare i Skellefteå kommun. Med medarbetare avses alla anställda, oavsett anställningsform och roll. Alla ska känna till och förhålla sig till arbetsgivarpolicyn med tillhörande rutiner. Chefer har ett särskilt ansvar att policyn med rutiner är kända på arbetsplatsen.

Den grund som verksamheten vilar på är det gemensamma uppdraget, tillit som ledningsfilosofi och de etiska principerna.

Det gemensamma uppdraget för medarbetare i Skellefteå kommun är att vara samhällsbyggare, varje dag, för hela Skellefteå. Varje arbetsdag handlar om att bidra till en hållbar plats för en bättre vardag för alla invånare.

För att klara det behöver organisationen genomsyras av tillit och en god dialog om uppdraget och hur det ska utföras (se beslut i kommunfullmäktige Målbild för en kultur som bygger på dialog¹).

Ledarskapet och medarbetarskapet kännetecknas av en kultur som bygger på dialog från rekrytering till dess att anställningen tar slut.

¹Beslut i kommunfullmäktige 20201117.

Rekryteringsarbetet bygger på standardiserade metoder för att säkerställa kvalitet och stärka bilden av arbetsgivaren. Återkoppling och ett trevligt bemötande bidrar till att den första kontakten med arbetsgivaren är positiv.

Läs mer om rekrytering

Den första tiden som ny på jobbet kännetecknas av ett välkomnande mottagande och en professionell introduktion. Introduktionen anpassas efter individens förkunskaper och behov och skapar förståelse för såväl verksamhetens uppdrag som för kommunens uppdrag som helhet.

Lön, pensioner och olika anställningsförmåner bidrar till attraktionen som arbetsgivare och förmågan att attrahera kompetens. Lönen är jämställd och baseras på en motiverad struktur utan osakliga skillnader.

Läs mer

Penioner, lön och förmåner

Arbetsplatserna kännetecknas av att den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön är trygg² och säker för alla enligt arbetsmiljöpolicyn.

Alla behandlas och bemöts med respekt och värdighet. Mångfald eftersträvas. Olikheter och allas förmåga tas till vara och inkluderas på arbetsplatserna. Aktiva åtgärder vidtas för att förebygga diskriminering och trakasserier. 

²Trygg och säker betyder god social arbetsmiljö där alla vet vad som förväntas och har kännedom om regler ochrutiner för arbetsmiljöarbetet enligt AML §1. Fastställd av kommunfullmäktige
20220-05-03 § 144

Arbetsgivaren har ett hälsofrämjande och förebyggande arbetssätt som grund för friska arbetsplatser; ett hållbart arbetsliv där medarbetaren har förutsättningar för balans mellan arbetsliv och privatliv, det vill säga kunna kombinera arbete med exempelvis fritid- och familjeliv.

Om en medarbetare drabbas av ohälsa inleds ett arbetslivsinriktat rehabiliteringsarbete tidigt. Samarbete och öppenhet mellan förvaltningarna leder till att kompetens och förmåga tas tillvara och främjar återgång i arbete.

Medarbetare som har behov av stöd i sjukdom eller ohälsa känner trygghet att söka stöd hos chef och medverkar aktivt i rehabiliteringsarbetet.

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy

Rehabilitering

Arbetsgivaren verkar för en lärande organisation där medarbetarens kompetens för uppdraget ständigt utvecklas. Medarbetare tar också eget ansvar för att lära och utvecklas på jobbet. Fokus ligger på lärande och kunskapsutbyte i vardagen där medarbetarens kunskap och erfarenheter tas till vara och kombineras med ett anpassat lärerbjudande.

Utbildning och kompetensutveckling

Medarbetare får inte vara påverkade av alkohol eller droger³ under arbetstid. Alkoholbruk utanför arbetsplatsen får inte påverka effektiviteten, säkerheten eller trivseln på arbetsplatsen. Att ha eller använda droger på fritiden är inte förenligt med en anställning i kommunen.

Det är viktigt att medarbetare sätter säkerheten främst och signalerar eller agerar omedelbart om någon på arbetsplatsen misstänkts vara alkohol- eller drogpåverkad.

³ Med alkohol avses drycker med en alkoholmängd som överstiger 2.25 volymprocent (lättöl eller motsvarande). Med droger avses narkotika, narkotikaklassade preparat, dopingklassade preparat och andra enligt lag förbjudna droger, lösningsmedel i berusningssyfte och läkemedel som används i strid med läkares ordination.

Medarbetarens anställning kan ifrågasättas i de fall medarbetare, trots rehabiliteringsåtgärder och behandlingar, fortsätter missbruka, alternativt avbryter eller vägrar rehabilitering.

Läs mer

Alkohol och droger

Alla medarbetare omfattas av rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen och mot arbetsgivaren enligt anställningsavtalet samt följer de regler och rutiner som gäller. Alla medarbetare lever upp till ställda förväntningar som har sin utgångspunkt i de etiska principerna och tillit som ledningsfilosofi.

Läs mer

Rättigheter och skyldigheter

Etiska principer

Fastställd av kommunfullmäktige 2022-05-03

Arbetsgivarpolicyn i dokumentform

Sidinformation

Senast uppdaterad: 2024-04-19
Publicerad: 2022-08-31