Policy för inköp- och upphandling
Cirka 1,7 miljarder kronor. För så mycket köper kommunen in varor (25 procent), tjänster (25 procent) och entreprenad (50 procent) per år.
Det är inköpsenheten som har ansvaret för de flesta affärer.
Inköpsenheten har ansvaret
Inköpsenheten ansvarar för att göra affärer för kommunens alla verksamheter med god totalekonomi för hela kommunkoncernen.
Inköpsenheten har vidare det övergripande ansvaret för kommunens upphandlingar och inköpsfrågor. Uppdraget är att göra förmånliga upphandlingar. Detta görs bland annat genom att sprida kunskap om vår inköpspolicy, anskaffning, våra inköp och avtal. Enheten arbetar i nära samarbete både med beställare och användare och verkar för att kommunen ska nyttja konkurrensmöjligheter samt behandla anbud och leverantörer professionellt.
Om du har förbättringsförslag eller synpunkter på inköpsställen och förslag på varugrupper där kommunen borde teckna avtal så får du gärna kontakta inköpsenheten på inkopsfunktionen@skelleftea.se.
Riktlinjer
Dags att göra inköp, eller en upphandling? Tänk då på att dessa inte får ske hur som helst. Du har flera olika förutsättningar att förhålla dig till.
Hållbar upphandling är den övergripande riktlinjen, där tillgänglighet är en viktig del av den sociala hållbarheten. Läs mer under ”hållbar upphandling och tillgänglighet” på denna sida.
Kommunens behov och mål ska vara styrande, det som köps in och upphandlas ska ha rätt kvalitet och minsta möjliga miljöpåverkan. Dessutom ska inköpet ha en kostnad som långsiktigt är den ekonomiskt mest fördelaktiga för kommunen och all upphandling ska använda de konkurrensmöjligheter som finns, även på så sätt att den långsiktiga konkurrensen främjas.
Inköp och/eller upphandling får aldrig ske innan formella beslut är tagna. I chefernas resultatansvar ingår rätten att ta anskaffnings- och inköpsbeslut inom anvisad budget och anvisade regler. I kommunens styrprinciper regleras en generell nivå (se nedan) som gäller för samtliga anställda. Tänk på att din förvaltning både kan ha en striktare eller en högre nivå som fastställts av kommunstyrelsen.